Kost och hälsa

Gröna blad bör ätas med fett för bästa hälsoeffekt

För något år sedan kunde en forskargrupp från Lund visa att lutein, ett ämne som finns i gröna blad, har en inflammationsdämpande effekt. Men för att kunna dra nytta av dess välgörande effekten behövs fett.

En kronisk, låggradig inflammation ingår som en del i ett normalt åldrande och brukar i den vetenskapliga litteraturen omnämnas som ”inflammaging”.  Inflammaging är kopplat till en ökad risk för både sjuklighet och dödlighet och kronisk inflammation är således något som vi ska undvika om vi vill leva länge.

Kronisk låggradig inflammation är även vanligt förekommande vid flera livsstilsrelaterade sjukdomar så som hjärt-kärlsjukdom och metabolt syndrom. Hos individer med hjärt-kärlsjukdom är inflammation förknippat med sämre prognos.

För några år sedan kunde en forskargrupp från Lund i en studie visa att lutein har en inflammationsdämpande effekt hos patienter med hjärtsjukdom. Lutein tillför familjen karotenoider och tillhör en stor familj av fettlösliga substanser som det finns gott om i färgrika grönsaker men i synnerhet i spenat, brysselkål och grönkål.

Men vill du tillgodogöra dig av luteinets inflammationsdämpande effekt gör du klokt i att inta grönsakerna med fett eftersom det åtråvärda luteinet annars riskerar att inte tas upp i tarmen. Och det vore ju synd om man går miste om det välgörande luteinet, när man väl fått i sig sin spenatsmoothe.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *